Pelbagai Kelas Masakan & 'One-Stop-Shop Baking Solutions' di Merlimau, Melaka.
Wednesday, February 4, 2015
RESIPI: Pulut Kuning & Rendang
RESIPI PULUT KUNING:
Bahan-bahan:
1 kg beras pulut
Santan secukupnya* mokcik guna santan pekat*
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa.
3-4 pcs Asam keping
Cara-cara:
1. Rendam beras pulut dgn asam keping n serbuk kunyit 2-3 jam
2. Toskan. Masukkan beras pulut dlm loyang dan santan yg dah dicampur dgn garam secukupnya.*santan paras2 pulut je*
3. Kukus hingga masak.
RESIPI RENDANG yg sgt simple tp sodap belako:
Bahan-bahan:
Ayam seekor digoreng layu
5 btg serai..ketepikan 2 batang di ketuk...3 lagi di hiris halus dan di *blend*
Bawang besar 2 biji *di blend*
2-3 ulas bwg putih *di blend*
Lengkuas besar ibu jari*di blend*
Kunyit hidup *di blend*
Serbuk Jintan manis+jintan putih+ketumbar satu sudu teh...
**tippp: Beli tiap bahan sama harga contoh jintan manis 50 sen, ketumbar 50 sen, jintan manis 50 sen, campurkan semua dan sangai hingga naik bau, baru blend kering.
Lada kering secukupnya *di blend*
Gula melaka ikut suka manis
Kerisik
300gm santan
5 helai daun limau
Daun kunyit
Garam
Cara-cara:
1) Panaskan santan
2) Masukkan jintan, bahan blend (tunggu sampai mendidih)
3) Masukkan bahan lain (tunggu sampai masak n agak kering sedikit)
4) Taburkan daun kunyit
Siap!
Labels:
Pulut Kuning,
Rendang,
Resipi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment